czwartek, 8 października 2009

Pikle czyli warzywka w occie

Odwiedzanie blogów wszelkich a szczególnie kulinarnych jest b. inspirujące.
I zachęcające do działania.
I powoduje że staję się coraz b.głodna ;-)
Zawsze lubiłam warzywa z octowej zalewie; wyjadałam ogórki konserwowe i grzybki marynowane.
Kilka lat temu dostałam od sąsiada-profesora rolnictwa specjalistę od przetwórstwa :-) pikle. Ale to były warzywka: maleńkie ogóreczki i kukurydze różyczki kalafiora drobne grzybki... Nie tylko wspaniale smakowaly ale tez niezwykle wyglądały.
Postanowiłam zrobić swoje pikle.
Nie są takie piękne jak te od sąsiada ale może będą dobrze smakowały.


 
Cukinia kalafior papryka marchewka i cebula.Śliwka ...
W ostatnim słoiku eksperyment: dodałam kilka śliwek węgierek i...zalewa stała się różowa :-)
Można też piklować grzybki np.pieczarki kukurydzę ogórka.

Przygotowałam mniej więcej tyle samo objętościowo (!) marchewki kalafiora cebuli papryki i cukinii.
Zalewa: 4 szklanki wody +1 szklanka octu spirytusowego 10% +
100 g cukru+ liść laurowy +gorczyca+ziele angielskie+90 g soli.
Zalewę gotuje się przez kilka minut. Po czym zalewa warstwowo ułożone warzywka dbając by przyprawy znalazły się w każdym ze słoików.Pasteryzować ok.20 min.

A dalie w ogrodzie są w tym roku wyjątkowo  dorodne i cieszą oczy :-D


11 komentarzy:

  1. a gdzie przepis??

    dwa dni temu popełniłam słoik kwaszonych pomidorów. Teraz stoi i czeka na zimowy sezon. W tym roku chcę robić moja ukochaną zupę soljankę z dodatkiem własnych kiszonych warzyw. Przede mną jeszcze papryki i marchew.

    A twoje octowe wyglądają pięknie! Jak bułgarska turszija (chociaż akurat turszija to są warzywa marynowano- kwaszone, przedziwne). Normalnie ogród w słoiku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany ! Zapomniałam o przepisie !
    Zaraz dodam.
    I masz rację że słoiki prezentują się jak ogrody :-)
    A wiesz Lula że byliśmy w tym roku w Bułgarii i b. zasmakowaliśmy w bułgarskiej kuchni. Jest w niej dużo jarzyn i grzybów (Słowianie jedzą grzyby) pyszny ser i salami ( mniam ).
    Zrobiłam nawet kilka zdjęć potrawom.
    Jak sie robi pomidory kwaszone? I paprykę ? I marchew ?

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko! jakie smakowite! ciekawi mnie, jak smakuje taki kalafior piklowany heh

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewuś, przepis na pomidory wrzucę jak tylko zrobię mojemu słojowi zdjęcia. Dodam też przepis na tursziję :)

    A jeśli chodzi o kuchnię bułgarską to polecam książkę Bałkańskie Zapiski Kuchenne
    http://www.balkansko.org

    Książka jest NIESAMOWITA! Co prawda potrawy są tylko jarskie, ale niech Cię to nie zniechęca. Poza przepisami jest rys historyczny niektórych potraw, troszkę mitologii, piękne zdjęcia i rysunki. A całość wydana tak jakby się miało takie stare zapiski kuchenne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Poranku smakuje wybornie :-) Twardawy chrupki...
    Lu muszę w takim razie mieć tą książkę bo to jedzenie mnie zauroczyło/zasmaczyło (?)

    OdpowiedzUsuń
  7. wiesz, wcale Ci się nie dziwię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a miałam spytać o dwie rzeczy: jakie grzyby jedzą Bułgarzy? I druga, dlaczego nie pokazałaś żadnych fotek z Bułgarii? To pytam ja, ta co nie może się zebrać do pokazania zdjęć z Turcji :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie pokazałam bo wiesz jak się czuję i właśnie nie mogę się zebrać :-/
    Bułgarzy jedzą "jakieś grzyby leśne" jakby podgrzybki ( to pisze ta co zna się na podstawowych grzybach leśnych ;-) W każdym razie tak smakują. Raz jadłam kurki (?) i na pewno pieczarki.
    Potraw z grzybami jest b. dużo i są naprawdę wyśmienite. Muszę odszukać zdjęcia i zobaczyc czy coś na nich widać :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Spróbowałam - nie wytrzymałam ;-) A tak serio to jeden słoik nie zamknął się dobrze i trzeba go zjeść.
    Warzywka są na prawdę świetne :D

    OdpowiedzUsuń