piątek, 30 października 2009

Fetiwal Dyni- zupa dyniowa

Kolejny przepis z dynią :-)
Przeglądałam trochę przepisów z zeszloroczego festiwalu żeby się nie powtarzać.
Jest tam sporo przepisów na zupy z dyni.
Takiego jak mój nie znalazłam ale pewnie już był.
To bardzo energetyczna zupa w sam raz na szarugę jesienną.I jak pięknie wygląda !
Dzieci było wczoraj na spacerze i przyniosły piękne liście tulipanowca- jak ulał pasują do zupy :-)


Przepis na zupę dyniową
50 dkg oczyszczonej dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1 ziemniak
1/3 papryki
1 łyżeczka tymianku
3 łyżki bezwonnego oleju np. rzepakowy
kostka rosłowa ( jak dałam bulion w proszku  3 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Cebulę siekamy na drobne kawałki przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i dusimy z 3 łyżkami oleju przez kilka minut na niewielkim ogniu ( nie może się usmażyć broń Boże :-)
Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i pokrojonego ziemniaka.Uzupełniamy wodę do 1 1/2 l dodając ostkę rosołową .Gotujemy  ok.12 min.
Dodajemy pokrojonego pomidora i paprykę oraz łyżeczkę tymianku.
Gotujemy kolejne 15 min.
Na koniec dosmaczamy i miksujemy.
Można dodać kleksa ze śmietamy lub jogurtu - jak na zdjęciu ale niekoniecznie.
Można jeść samą lub np. z groszkiem ptysiowym.
Zupa jest pyszna !
Smacznego :-)
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz