Ten przepis wiele lat temu dostałam od mamy przyjaciółki.
Poczęstowano mnie u niej ciastem z czymś...niezidentyfikowanym ;-) a była to właśnie dynia z takiej słodkiej zalewy.
Pamiętam że była sroga zima a my siedziałyśmy na sofie i jadłyśmy ciasto- palce lizać.
Dynia w zalewie wygląda tak:
Przepis na dynię w słodkiej lekko korzennej zalewie
1 kg oczyszczonej dyni
30 dkg cukru
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki potłuczonych goździków
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Dynię roimy w kostkę. Zagotowujemy 2-3 szklanki wody wrzucamy dynię i gotujemy 1-2 min.Następnie odcedzamy.Uwaga ! Niektóre gatunki dyni lubią się rozgotowywać za szybko .
Odmierzamy 2 szklanki wywaru i dodajemy cukier kwasek goździi cynamon pieprz i ziele ang.
Dynię ukłądamy w wyparzonych słoikach i zalewamy gorącą zalewą.
Pasteryzujemy ok. 20 min.
Tak przygotowana dynia nadaje się do ciasta np. ucieranego a także do sałatek i deserów.Można ja ześć łyczką prosto ze słoika :-)
Sernik świętomarciński z białym makiem. Przepis, który idealnie sprawdzi
się też na święta
-
Miałam ochotę na sernik i na rogale świętomarcińskie i tak powstał ten
sernik - sernik świętomarciński. Po pierwszym kęsię, stwierdziłam, że
idealnie sp...
11 godzin temu






Nie za dużo cukru? Strasznie słodka ta zalewa?
OdpowiedzUsuńWcale nie za dużo tego cukru Skarbie.
OdpowiedzUsuńZnam zalewę gdzie jest dodawane 2 i pół szklanki cukru[to ok.650dkg] więc w porównaniu z tą to ta jest jak dla mojej rodzinki gorzkawa.
Pozdrawiam.
Aldona ^^