czwartek, 29 października 2009

Festiwal Dyni - dynia w słodkiej lekko korzennej zalewie


Ten przepis wiele lat temu dostałam od mamy przyjaciółki.
Poczęstowano mnie u niej ciastem z czymś...niezidentyfikowanym ;-) a była to właśnie dynia z takiej słodkiej zalewy.
Pamiętam że była sroga zima a my siedziałyśmy na sofie i jadłyśmy ciasto- palce lizać.

Dynia w zalewie wygląda tak:
 

Przepis na dynię w słodkiej lekko korzennej zalewie
1 kg oczyszczonej dyni
30 dkg cukru
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/3 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki potłuczonych goździków
po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
Dynię roimy w kostkę. Zagotowujemy 2-3 szklanki wody wrzucamy dynię i gotujemy 1-2 min.Następnie odcedzamy.Uwaga ! Niektóre gatunki dyni lubią się rozgotowywać za szybko .
Odmierzamy 2 szklanki wywaru i dodajemy cukier kwasek goździi cynamon pieprz i ziele ang.
Dynię ukłądamy w wyparzonych słoikach i zalewamy gorącą zalewą.
Pasteryzujemy ok. 20 min.
Tak przygotowana dynia nadaje się do ciasta np. ucieranego a także do sałatek i deserów.Można ja ześć łyczką prosto ze słoika :-)

2 komentarze:

  1. Nie za dużo cukru? Strasznie słodka ta zalewa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wcale nie za dużo tego cukru Skarbie.
    Znam zalewę gdzie jest dodawane 2 i pół szklanki cukru[to ok.650dkg] więc w porównaniu z tą to ta jest jak dla mojej rodzinki gorzkawa.
    Pozdrawiam.
    Aldona ^^

    OdpowiedzUsuń