środa, 28 października 2009

Festiwal Dyni- sałatka z dyni typowo polska :-)


Najwyższy czas pokazać dyniowe poczynania :-)
Jako pierwszą prezentuję sałatkę z dyni :



Przepis znaleziony wczoraj (sic!) na blogu Bestyjeczki :-)
Dziękuje za zgodę na rozpowszechnianie :-)

Oto przepis :
ok. pół kg dyni
2 jabłka
2 ogórki kiszone
nieduża cebula
koperek pół pęczka
sól pieprz
majonez+jogutr( śmietana)
ew. grzybki marynowane ( nie dawałam)

Pokroiłam dynię w kostkę i wrzuciłam na wrzącą lekko osoloną wodę. Uwaga ! Niektóre gatunki rozgotowują się b. szybko np.moja a nie powinny się rozgotować do tej sałatki.
W malakserze pokroiłam jabłko ze skórką ogórki kiszone oraz cebulę.
Pokroiłam drobno koperek.
Wszystko razem delikatnie wymieszałam i przyprawiłam.
A następnie ZJADŁAM :D
Moim zdaniem sałtka to typowo polskie połączenie smaków i aromatów.Od dawna robię sałatkę z kalafora z tymi samymi dodatkami -też pyszna :-)
Smacznego :-)


6 komentarzy:

  1. Widzę, ze też zaczynasz od sałatki :)
    Apetyczna a ja głodna akurat jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lula bo to jest przystawka :-)
    Dziś ugotowałam zupę a jutro planuję "coś" do drugiego dania.
    I oczywiście zrobiłam przetwory na słodko i na słodko-kwaśno :-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dyni nie gotuje,pieke w piekarniku pokrojona w kostke,lekko posolona.

    OdpowiedzUsuń