środa, 22 grudnia 2010

Piernik na piwie- na ostatnią chwilę

To jest świetny przepis dla tych ktorzy
a. są zabiegani
b. nie przepadają za cięzkim tradycyjnym staropolskim piernikiem
c. chcą spróbowac coś nowego :)
Przepis est b. łatwy a ciasto nie musi a nawet nie powinno lezakować
500 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g cukru
100 g masła\
100 ml piwa 5 jajek
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
Zrumienić 2 łyżki cukru zalać piwem dodać miód i zagotować.
Dodac przyprawy i ostudzić do 30 st. C.
Utzreć masło dodać żółtka cukier masę miodową połowę mąki i proszek do pieczenia - wymieszac.
Dodać resztę mąki i ubitą pianę z białek.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej( lub papier do pieczenia) formy i piec ok.1 godz. w temp. 190 st .
Prawda że proste? A ajkie pyszne :-)



Zawuijamy w ściereczkę jak dzidziusia i na koniec dekorujemy polewą czekoladową i np. kolorowymi posypkami.
Jak to zrobię- to pokażę. Równiez przerojony :-)

8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na szybki piernik. Ja także dzisiaj króluję w kuchni. W tej chwili na tapecie makowiak, ciasto bez mąki.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno spróbuję :) Dziękuję!!!! I pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Radosnych i pełnych miłości Świąt Bożego Narodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! ale piwa musi być więcej, bo strasznie "paruje" przy nalewaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis kiedyś wykorzystam, bo ciasto wygląda smakowicie:)
    Ewuś, błogosławionych Świąt i całego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. "Dlaczego jest święto Bożego Narodzenia?
    Dlaczego wpatrujemy się w gwiazdę na niebie?
    Dlaczego śpiewamy kolędy?

    Dlatego, żeby się nauczyć miłości do Pana Jezusa.
    Dlatego, żeby podawać sobie ręce.
    Dlatego, żeby uśmiechać się do siebie.
    Dlatego, żeby sobie przebaczać..."
    ks. Jan Twardowski

    Błogosławionych Świąt!

    OdpowiedzUsuń