To jest świetny przepis dla tych ktorzy
a. są zabiegani
b. nie przepadają za cięzkim tradycyjnym staropolskim piernikiem
c. chcą spróbowac coś nowego :)
Przepis est b. łatwy a ciasto nie musi a nawet nie powinno lezakować
500 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g cukru
100 g masła\
100 ml piwa 5 jajek
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
Zrumienić 2 łyżki cukru zalać piwem dodać miód i zagotować.
Dodac przyprawy i ostudzić do 30 st. C.
Utzreć masło dodać żółtka cukier masę miodową połowę mąki i proszek do pieczenia - wymieszac.
Dodać resztę mąki i ubitą pianę z białek.
Ciasto wyłożyć do natłuszczonej( lub papier do pieczenia) formy i piec ok.1 godz. w temp. 190 st .
Prawda że proste? A ajkie pyszne :-)
Zawuijamy w ściereczkę jak dzidziusia i na koniec dekorujemy polewą czekoladową i np. kolorowymi posypkami.
Jak to zrobię- to pokażę. Równiez przerojony :-)
Romantyczna kartka
-
Romantyczna kartka DL z lipca ubiegłego roku... Ech mam mnóstwo zaległości
...
Cudne papiery Craft O' Clock, Róża od Małgosi Knapik, robi przepiękne!
...
1 dzień temu
Świetny pomysł na szybki piernik. Ja także dzisiaj króluję w kuchni. W tej chwili na tapecie makowiak, ciasto bez mąki.
OdpowiedzUsuńBuziaki
Na pewno spróbuję :) Dziękuję!!!! I pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPychota sprobuje!
OdpowiedzUsuńRadosnych i pełnych miłości Świąt Bożego Narodzenia:)
OdpowiedzUsuńSuper! ale piwa musi być więcej, bo strasznie "paruje" przy nalewaniu ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis kiedyś wykorzystam, bo ciasto wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńEwuś, błogosławionych Świąt i całego Nowego Roku:)
Wesołych Świąt Cyryllko!
OdpowiedzUsuń"Dlaczego jest święto Bożego Narodzenia?
OdpowiedzUsuńDlaczego wpatrujemy się w gwiazdę na niebie?
Dlaczego śpiewamy kolędy?
Dlatego, żeby się nauczyć miłości do Pana Jezusa.
Dlatego, żeby podawać sobie ręce.
Dlatego, żeby uśmiechać się do siebie.
Dlatego, żeby sobie przebaczać..."
ks. Jan Twardowski
Błogosławionych Świąt!